Att sänka dina kostnader för mat och livsmedel är en effektiv strategi för att förbättra din ekonomi. Speciellt nu när räntorna är höga och matpriserna likaså. Här kommer ett gäng enkla tips som hjälper dig sänka kostnaderna för mat och livsmedel.
Så sänker du dina kostnader för mat – 13 tips som gör det enkelt
Gör en budget: Planera din matbudget i förväg för att undvika impulsiva köp.
Gör en matsedel för veckan: Planera dina måltider veckovis för att undvika att köpa mer än du behöver och minska matsvinnet. Börja med att kolla vad du redan har hemma när du planerar matsedeln. Vi använder böcker som Plåtmat och Portioner under tian för att få inspiration till prisvärda rätter.
Handla med en lista: Skriv en lista över vad du behöver innan du går till affären och håll dig till den för att undvika onödiga impulsköp. Jag och Max använder gratisversionen av Matlistan.
Jämför priser: Kolla priser på olika butiker och leta efter erbjudanden och rabatter. Försök få reda på när ”kort datum”-hyllan fylls på och handla därifrån. Laga direkt eller frys ned. Kanske finns också medlemsprogram som ger dig bonus?
Köp i bulk: Köp hållbara varor i bulk/storpack eller passa på att bunkra från exempelvis Matsmart (reklam). Speciellt snacks, burkmat och skafferivaror brukar finnas där till bra priser.
Handla inte hungrig: Ett gammalt stalltips som håller än. Det är hopplöst att försöka handla bra grejer och tänka rationellt om man är hungrig i butiken.
Beställ mat online: Åtminstone tycker jag det är lättare att skippa spontanköpen när jag handlar online. Visserligen blir butikerna allt bättre på att locka med erbjudanden på webben också men ändå.
Handla varor som är i säsong: Köp frukt och grönsaker som är i säsong, de är oftast billigare och fräschare. Hos Äkta Vara finns en säsongsguide där du kan kolla vad som är bra att äta när.
Laga mat hemma: Undvik att äta ute, laga istället mat hemma för att spara pengar. Storkkok och matlådor here we go.
Välj billigare varumärken: Testa billigare varumärken, eller billigare butiker, istället för att välja märkena eller gå till butiken du alltid går till.
Minska köttkonsumtionen: Byt ut köttet i några måltider till billigare proteinkällor som tofu, bönor, linser, soja eller ägg.
Frys rester men också ingredienser som håller på att bli dåliga: Frys ner överblivna portioner men också ingredienser du inte hunnit använda så att det inte blir dåligt och måste kastas.
Ät en riktigt billig grötmiddag ibland: Nog finns det dagar efter jobbet när du skulle tycka det var rätt nice att skippa matlagning och fix? Micra en skål havregrynsgröt. Har du varit extra duktig plockade du egna lingon i höstas att göra sylt av. Jag har förresten en ”nödmatlåda” på jobbet som består av en påse havregryn…
Genom att implementera dessa enkla strategier kan du sänka dina kostnader för mat, livsmedel och frigöra mer pengar för andra viktiga områden i din budget.
Lämna ett svar