Börja spara i fonder

Gör så här för att börja spara i fonder. Jag tipsar om hur du sätter en portföljstrategi, hur du väljer fonder att spara i och exakt hur jag lagt upp mitt fondsparande.

Innehåller annonslänkar till Avanza där jag sparar i fonder. Jag har över en miljon kronor sparat där och rekommenderar genuint att du skaffar ett konto på Avanza

Börja spara i fonder: så här kommer du igång med fondsparande

När jag började spara på börsen var mitt första val att spara i fonder framför att köpa aktier. För mig känns det fortfarande som en bra strategi att spara i aktiefonder. Som nybörjare idag skulle jag valt att starta med en global indexfond. Jag har haft ett konto på Avanza sen 2015 men det var först 2018 jag började investera på börsen på riktigt. Onödigt sent på bollen… Hur som helst, tillbaka till aktiefonderna.

Får du panik över att ens läsa det här så skulle jag säga att en eller ett par globala indexfonder, någon räntefond och en sverigefond är en utmärkt start för de allra flesta. Kom igång bara!

I det här inlägget får du massor av tips men jag vill också berätta att jag skrivit en workbook som jag är säker på kommer hjälpa dig. I min workbook Börja spara – Din väg till börsmiljonär delar jag nämligen strategin som snart tagit mig till snart två miljoner på börsen. 

Vad är en aktiefond?

Aktiefonder placerar pengar som investerats i fonden i aktier. Om en aktiefond går bra eller dåligt beror på om bolagen pengarna är placerade i går bra eller anus. En aktiefond kan vara inriktad mot ett visst geografiskt område eller till och med en viss bransch. Allt sånt här påverkar hur hög risk det innebär att ha sina pengar i fonden. För att börja spara i fonder är det enklast att göra som jag och öppna ett ISK-konto på Avanza. Det går också att köpa fonder genom fondrobotar som Opti och Lysa.

Fonder kan vara aktivt eller passivt förvaltade. De förstnämnda tar betalt för att göra jobbet. Så länge avkastningen väger upp så kan det vara värt det tycker jag. Passiva fonder har låga avgifter och det gillar man ju.

Jag tror att en fond är bättre än mig på att välja bolag att köpa aktier i. Därför har jag fortfarande majoriteten av mitt sparande i aktiefonder. Ett val med lägre risk är blandfonder och räntefonder men då är den förväntade avkastningen också lägre. Lägst risk är ett sparkonto med ränta. Där använder jag Avanzas sparkonto för pengar jag troligen placera och Multitude för min buffert eftersom räntan är högre där. Jag vill ha fria uttag och väljer ingen bindningstid. Avanzas tjänst är smidigare men räntan på Multitude är bättre.

Personligen har jag en hel del räntefonder också men betydligt mer pengar placerat i aktiefonder.

Min fondportfölj på Avanza

Jag har valt att dela in min fondportfölj så här: 

  • Globala aktiefonder: 70 %
  • Sverigefonder: 15 % 
  • Tillväxtmarknader: 5 % 
  • Räntefonder: 10 % 

Tänk på att detta inte är något facit. Jag har anpassat min sparstrategi utifrån mina behov och min situation. Lite längre ned i inlägget skriver jag om hur jag gjort för att komma fram till den här fördelningen. Och du får exempel på andra upplägg.

Utöver fondportföljen har jag även aktier, ett buffertsparande och ett särskilt ISK-konto på Avanza med ett privat sparande till pensionen. Dessutom har jag automatiska portföljer genom två olika fondrobotar. Och ungefär 20 000 kr på Sigmastocks som det ska bli väldigt spännande att följa.

Just nu ligger jag inte exakt på balansen ovan utan det är en målbild. Jag har några procent för mycket Sverigefonder och tillväxtmarknader. Båda har tyvärr fått sig en törn de senaste två åren. Innan dess gick dessa fonder väldigt bra. Långsiktigheten är ju nyckeln så jag kommer fortsätta spara och fylla på med framförallt globalfonder tills balansen är rätt i portföljen. Sen kunde jag inte heller låta bli att köpa Avanzas nya räntefond (ej köpråd!). Blir kul att se hur den kommer gå.

Psssssst. Jag har kirrat ett gratis bootcamp per mejl på temat fondsparande. Signa upp dig helt gratis här.

Så skapar du en fondportfölj 

Fundera på din sparhorisont innan du börjar spara i fonder 

När du ska börja spara i fonder kan du fundera på om hur länge vill du använda pengarna? Jag börjar alltid med att titta på vilken sparhorisont jag har. Ju längre tid tills jag ska använda pengarna, desto högre risk kan jag ta. Är du själv ung, då kanske du kan ta mer risk än om du är äldre och kommer behöva använda pengarna.

Pengar som du räknar med att använda inom fem år skulle inte jag placera enbart i aktiefonder. Behövs pengarna tidigare för exempelvis att köpa bostad vill du inte ha de bundna på börsen. I klartext vill du inte riskera att behöva sälja till förlust om börsen går ner precis när du behöver cash. Då kan det vara bättre med ett sparkonto med ränta eller räntefonder.

Avanza har ett tips om att dra bort 110 från din ålder för att få fram en procentsats du kan spara i aktiefonder. Det är såklart ingen gyllene regel men använd den istället för att köra fast i funderingar. Du ska ju komma igång med sparandet ju. I mitt fall är 35 – 100 = – 75 och tanken är då att jag kan ha 75 % av mitt kapital i aktier (genom en aktiefond).

Mina pengar ska dock jobba på börsen i över 10 år, minst. Utifrån min långa sparhorisont väljer jag att ha 90 % i aktiefonder och 10 % i räntefonder. Jag är alltså beredd att ta lite mer risk. Jag vet ju att jag har mitt buffertsparande på ett sparkonto med ränta.

Sprid risken geografiskt och i olika branscher när du sparar i fonder

När du valt en balans mellan aktiefonder och räntefonder kan du välja vilken typ av fonder du ska fylla upp portföljen med. Jag tänker det är tryggast att investera brett men med en tyngdpunkt på globala fonder och därför fördelar jag enligt ovan med 70 % globala aktiefonder, 15 % Sverigefonder, 5 % tillväxtmarknader och 10 % räntefonder. 

Inom respektive kategori mixar jag upp det ännu mer med fonder som kompletterar varandra (som alltså inte investerar i samma bolag) och ett par spetsfonder inom exempelvis fastighet och teknik. De breda fonderna har lägre risk, värt att tänka på.

Hur väljer man specifika fonder? 

Det finns hundratals fonder men behåll lugnet, här kommer tre grejer du kan titta på när du utvärderar en fond: historisk avkastning, risk och kostnader

Att kolla bakåt ger inte facit för framtiden men du kan åtminstone få veta hur fonden presterat hittills. Du vill jämföra riskjusterad avkastning, alltså resultat i förhållande till risk. Att ta svinhög risk men bara prestera marginellt bättre än en fond som nästan inte tagit risk alls är inte bra resultat. Jämför fonder inom samma kategori, det vill säga jämför Sverigefonder med Sverigefonder och så vidare. 

När det gäller kostnader så betalar du en avgift för själva fonden. Vissa kostar massor, andra kostar nästan inget. Om en fond med hög avgift ger väldigt bra avkastning kan det såklart vara värt att betala men generellt tycker jag det är bäst att försöka hålla ned avgifterna så gott det går. Avkastning visas efter avgifter. För att en fond med högre avgift ska ge spararen lika mycket som en billigare fond behöver den “dyra” fonden lyckas bättre. Så länge den gör det är allt peachy men det är såklart en risk att den inte gör det.

Spara i fonder med hjälp av Morningstars rating

Jag tycker att Morningstars stjärnbetyg är bra hjälp på traven när det gäller att välja fonder. Morningstar sätter betyg på fonder baserat på hur den historiska avkastningen varit. Då slipper man själv fundera så mycket på hur man får fram riskjusterad avkastning och så vidare. Fem stjärnor betyder att en fond är topp 10 % av fonderna inom sin kategori som haft högst riskjusterad avkastning under en tidsperiod. Det är inga absoluta tal men det finns ju ingen anledning att ta en trestjärnig fond när man kan välja en med 4 eller 5 stjärnor tänker jag.

Tänk på att fonderna alltså jämförs inom sin kategori, en trestjärning globalfond kan alltså prestera bättre än en femstjärnig Sverigefond men åtminstone jag vill likväl ha mixen av både Sverigefonder och globalfonder eftersom vad som går bäst i kronor och ören kommer ändras över tid och spridningen geografiskt är viktigt ur ett riskhanteringsperspektiv.

Betygen spår såklart inte heller framtiden men det förstår vi ju såklart. Det är helt enkelt rätt rimligt att tänka att en fond som år efter år presterar 4-5 stjärnor gör något rätt jämfört med en fond som får bottenbetyg eller fluktuerar jättemycket. Så vill du spara i fonder, kolla ratingen och överväg att välja fonder med 4 eller fler stjärnor.

Balansera om fondportföljen regelbundet

Riskspridning är en framgångsfaktor när man sparar i fonder men det kan betyda att någon del i portföljen sticker iväg eller sjunker i värde så att procentfördelningen inte stämmer. Eller så har din livssituation förändrats så att sparstrategin måste justeras. Efter ett tag kanske du också inser att det finns fonder som presterar bättre än de du valt.

Oavsett så är det bra att regelbundet se över fondportföljen och balansera om den. Minst en gång per år men helst oftare är lämpligt för den som vill spara i fonder. Det behöver, och ska, inte göras, dramatiska förändringar för att börsen svänger men det kan vara smart att plocka in någon bättre fond om du hittar någon sådan och slänga ut sådana som inte presterar. Åtminstone kan man balansera om själva sparandet så att rätt summor läggs på rätt sorts fonder varje månad. 

Exempel på två fondportföljer

Om du vill kan du skaffa två ISK-konton och ha två portföljer inspirerat av min käre far. Den ena portföljen har en sparhorisont på minst 5-10 år, den andra har en kortare sparhorisont på 2-3 år.

Långa portföljen 5-10 år:  räntesparande (fonder eller konton som kan vara bundna en viss tid), Sverigefonder samt Globalfonder med denna fördelning: ca 25 % räntesparande, ca 25 % Sverigefonder samt 50 % Globalfonder.  

Korta portföljen 2-3 år: Viktat om och placerat mer i räntesparande med lägre risk. Förenklat: ca 50 % räntesparande, ca 25 % Sverigefonder samt 25 % Globalfonder.  

Det är rimligt att komplettera dessa båda portföljer med ett buffertsparande på ett sparkonto med ränta och ett målsparande för exempelvis semester, ny bil eller liknande.

Exempel på fonder du kan läsa på om hos Avanza (ej köpråd!)

Jag har pengar investerade i alla fonder nedan men det är mitt personliga val inte en köprekommendation till dig. Tänk på att vissa av fonderna har dyra avgifter, således inte så bra för långsiktigt sparande. Låga avgifter är mycket, mycket bättre!

Räntefonder: Spiltan Räntefond Sverige, Lannebo High YieldEnter Cross Credit A, Avanza Ränta Kort, Avanza Ränta Global

Aktiefonder med fokus på Sverige: Avanza Zero, Cliens Småbolag, Spiltan Aktiefond Stabil

Globala aktiefonder: DNB Global Indeks S, AMF Aktiefond Global, Avanza Global, Swedbank Robur Globalfond

Använd gärna Fondlistan hos Avanza för att jämföra olika fonder. Tänk på att jämföra fonder av samma sort, det vill säga globalfonder mot andra globalfonder, räntefonder mot räntefonder och så vidare.

Du kan klicka på länkarna och spana in avgifter, antal stjärnor, historisk prestation, vilka bolag fonderna investerar i och så vidare och se det som ett övningstillfälle. Jag har själv som pengar i alla ovanstående men detta är INTE ett köp/investeringsråd.

Fonder kan både öka och minska i värde, historisk avkastning är ingen garanti för framtida prestation. Jag tar inget ansvar för hur du placerar dina pengar – du måste fatta dina egna beslut!

Ta nästa steg med min workbook

I min workbook Börja spara – Din väg till börsmiljonär berättar jag hur jag lägger upp min ekonomiska strategi. En strategi som tagit mig till snart två miljoner på börsen. 

Lär dig mer om att spara

Sätt dina sparmål – så här tänker jag

Sparkonto med ränta – rätt ställe för bufferten

,

8 svar till ”Börja spara i fonder”

  1. […] Det långsiktiga sparandet har jag främst på Avanza där jag sparar genom ISK-konton. Vill du veta hur du kan göra för att komma igång med att spara i fonder så har jag bloggat om det här. […]


  2. […] Vill du veta hur du kan göra för att komma igång med att spara i fonder så har jag bloggat om det här.För att kunna investera på börsen behöver du registrera dig som användare på exempelvis Avanza […]


  3. […] Överväg att investera på börsen i exempelvis fonder. Ett vanligt sparkonto ger inte tillräckligt med avkastning och du behöver ränta-på-ränta-effekten. Tiden är den viktigaste faktorn, investera inte pengar du kommer behöva inom 5-10 år. Jag började med fonder vilket jag bloggat om här. […]


  4. […] Genom att hålla det enkelt kunde jag komma igång. Det viktigaste är att styra upp sin vardag så att det faktiskt blir pengar över varje månad även om det inte är stora summor. Se till att sparandet dras automatiskt direkt efter löning. Vill du komma igång med att spara i fonder så har jag bloggat om det här. […]


  5. […] idé: Tänk dig att du sätter in pengar på ett sparkonto med ränta eller investerar på börsen. Den ränta du tjänar under ett år blir en extra summa pengar som läggs till ditt ursprungliga […]


  6. […] Kom också förberedd till löneförhandlingen. Och när den nya lönen väl landar på kontot, då kanske det är dags att se över ditt sparande igen? Här hittar du min guide till hur du börjar spara i fonder. […]



  7. […] Vill du lära dig mer om att spara i fonder? Här finns mitt blogginlägg om att börja investera på börsen. […]


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *